Bahaya Tersembunyi Di Internet | FIFTH COLLEGE
» ARTICLE » Bahaya tersembunyi di Internet

Bahaya tersembunyi di Internet

 Oleh : Siti Zarinah Sahib
 
Image result for danger

Kajian Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) 2015 mengenai gejala buli siber membabitkan 7,600 kanak-kanak dan remaja berumur lapan hingga 17 tahun di 25 negara menunjukkan China mencatatkan peratusan tertinggi gejala buli siber dengan 70 peratus, diikuti Singapura (58 peratus) dan India (53 peratus). Malaysia menduduki tempat keempat dengan 33 peratus diikuti Pakistan (26 peratus) dan Jepun (17 peratus).

China dan Singapura melaporkan kadar buli dalam talian tertinggi berbanding buli secara bersemuka dan ia amat membimbangkan kerana peratusan ini semakin meningkat setiap tahun.

Walaupun Internet menyediakan peluang terbuka untuk kanak-kanak berkomunikasi, belajar dan mengembangkan kemahiran baru, ibu bapa perlu sedar penjenayah siber bersembunyi di mana saja terutama dalam talian. Ini boleh mendedahkan kanak-kanak kepada kandungan yang tidak sesuai, tingkah laku jenayah dan berita palsu.

Fortinet, peneraju global dalam penyelesaian keselamatan siber yang luas dan bersepadu menggesa ibu bapa menyelia aktiviti dalam talian kanak-kanak dan mendidik mereka melayari Internet dengan selamat.

 

Menurut Pengurus Negara Fortinet Malaysia Alex Loh, oleh kerana Internet terutama jalur lebar mudah alih menjadi lebih mudah diakses dan mampu dimiliki, lebih ramai kanak-kanak melayarinya untuk tempoh lebih lama.

“Ibu bapa perlu lebih peka terhadap bahaya tersembunyi dalam talian. Walaupun Internet menawarkan bahan pendidikan, permainan menyeronokkan dan cara baru berhubung dengan rakan, ia juga boleh menjadi tempat untuk melakukan buli siber.

“Kandungan bahan yang tidak sesuai dan berbahaya membuatkan penjenayah mencari mangsa dan mencuri identiti kanak-kanak dan keluarga mereka,” katanya.

 

Sumber : Metro Online

Date of Input: 28/09/2018 | Updated: 28/09/2018 | zurida

MEDIA SHARING

FIFTH COLLEGE
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397697375
0397697374
BUJbRA:17:14